Opsteekkapsels: de kunst van het haar opsteken

Hairsalon Velvet specialiseert zich in opsteekkapsels. Van lang tot kort haar, voor ieder haartype is er wel een manier van haar opsteken dat bij je past. Dun haar, dik haar… er zijn zoveel verschillende mogelijkheden dat iedereen van een opsteekkapsel kan genieten.

Wat zijn opsteekkapsels?

Een opsteekkapsel is een kapsel waarbij het haar niet meer volledig hangt, maar volledig of gedeeltelijk wordt opgestoken naar boven toe. Meestal wordt het woord opsteekkapsels geassocieerd met uitgebreide haarstijlen die bedoeld zijn voor speciale gelegenheden, zoals een huwelijk, maar ook een paardenstaart en andere dagelijkse kapsels kunnen we als haar opsteken zien.

De voordelen van een opsteekkapsel?

Het haar opsteken is de meest gekozen haarstijl voor formele evenementen en speciale gelegenheden. Opsteekkapsels zijn elegant en modern. Ze komen in allerlei vormen en maten en zijn geschikt voor iedere haarlengte en ieder haartype. Kort, lang, middellang, dun, dik, geverfd, ongeverfd, met of zonder accessoires… je haar opsteken is altijd en overal een succes.

Een leuk extra voordeel is dat je haar weghouden uit het gezicht de perfecte manier is om je geweldige make-uplook te tonen. Het accentueert ook je gezichtsvorm.

Daarnaast is je haar uit je gezicht weg hebben gewoon reuzehandig!

Verschillende soorten opsteekkapsels

Opsteekkapsels kunnen we in verschillende categorieën indelen. Van klassieke chignons tot speelse twisted messy buns. Gooi daar nog een paar vlechtjes tussen of combineer verschillende technieken en je krijgt een uniek en persoonlijk kapsel dat bij de vorm van je gezicht past én je persoonlijkheid uitstraalt.

Hier zijn alvast een paar prachtige voorbeelden van hoe je je haar kan opsteken.

Chignons

Een chignon wordt gezien als een elegantere versie van de standaard knot. Chignons worden niet per se om zichzelf gewikkeld zoals een knot, maar kunnen gelust, gedraaid, opgerold of in de rest van het kapsel weggestopt worden. Deze soort opsteekkapsels zitten altijd laag, in de nek en is uitermate geschikt voor chique, elegante gelegenheden. Chignons worden beschouwt als formeel, klassiek en zelfs vintage.

Messy Chignon

Credit: https://bridalmusings.com/47501/messy-chignon-tutorial-by-millie-b-photography/

Deze Messy Chignon combineert het gebruik van een krultang met het maken van een messy bun om een heerlijk moderne haarstijl te bekomen. Met losse krullen die het gezicht omhelzen.

Wavy Chignon

Credit:  https://www.instagram.com/p/4j_eXdDB5o/

Golvende lokken zorgen altijd voor een sexy uitstraling, vooral als we je haar gaan opsteken. Deze wavy chignon transformeert het haar in golvende lokken, die vervolgens aan de zijkant gedraaid worden.

High Chignon

Credit: http://mimitaylor.blogspot.com/2012/12/diy-high-chigon.html

Een hoge chignon is een betoverend romantisch kapsel op royaal niveau. Beginnend met een hoge paardenstaart wordt er een opsteekkapsel gecreëerd dat groots en elegant oogt. Perfect om te combineren met een schitterende haaraccessoire.

Sleek Chignon

Credit:  https://www.southernliving.com/fashion-beauty/hairstyles/bridesmaid-updos?slide=397904#397904

Een Sleek Chignon is een combinatie van een klassieke rond elkaar gedraaide knot en de elegantie van een chignon. Deze soort opsteekkapsels zijn een eenvoudige versie van de klassieke chignon stijl.

Sophisticated Formal Chignon

Credit:  https://www.instagram.com/p/mJqNlhm-xP/

Deze formele chignon krijgt een vastgepinde vulling alvorens we het haar gaan opsteken. Dit zorgt voor een formele elegantie die geschikt is voor iedere bijzondere gelegenheid.

Chignon met messy twists

Credit:  https://www.instagram.com/p/BGAcq2pspbQ/

Een chignon kan naast elegant ook best erg speels worden! Met een beetje experimenteren in het haar opsteken krijg je een heerlijk speels en vrij kapsel, dat toch zijn bepaalde je-ne-sais-quoi behoudt.

Meer chignon voorbeelden

Hier nog enkele losse voorbeelden van chignon opsteekkapsels:

https://www.instagram.com/p/BDQDL9LAB2u/    https://www.instagram.com/p/7z_QJdFQQa/

https://www.instagram.com/p/BBKukONQrgV/   https://www.instagram.com/p/54fdYBS9l4/

https://www.instagram.com/p/9yx8oggB_p/        https://www.instagram.com/p/tnwyDHLq64/

Gevlochten Opsteekkapsels

Een andere manier van haar opsteken zijn vlechten. Een gevlochten kapsel geeft je look net dat ietsje meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo’n opsteekkapsel ontzettend populair is. De veelzijdigheid is ook altijd leuk. Vlechten zijn net iets minder hoog elegant als de chignons hierboven, wat het kapsel meer toegankelijk maakt. Het is niet alleen geschikt voor bijzondere gelegenheden, maar kan vaak ook gedragen worden in dagelijkse situaties.

Crown Braid Updo

Credit:  https://www.hairromance.com/2014/03/new-braid-tutorial-the-high-braided-crown-hairstyle.html

Een Crown Braid behoort bovenaan de top van de royale gevlochten opsteekkapsels. De naam zegt het ook: je haar op deze manier opsteken geeft het effect van het dragen van een kroon. Met dit kapsel voel je je de koningin van je omgeving.

Fishtail Braid Updo

Credit:  https://www.instagram.com/p/BXQbPZXFxHJ/

Een fishtail is altijd een succes. Dit soort vlecht geeft altijd een extra leuk effect.. Gebruik zo’n fishtail vlecht in opsteekkapsels en je krijgt een heerlijk speelse look, waar je zonder twijfel de show mee steelt.

French Side Braid Updo

Credit:  https://www.instagram.com/p/BXYzkvcg2HW/

Een asymmetrisch opsteekkapsel is een heerlijk speelse manier om toch elegant over te komen op feestjes en andere aangelegenheden. Met een vlecht aan de zijkant en een knot ter afwerking heb je een showstopper die hoofden in jouw richting laat draaien.

Romantic Braided Updo

Credit:  https://www.youtube.com/watch?v=wZykS1hBPyg

Op een romantisch gevlochten manier je haar opsteken met enkele vlechten geeft je de look van een Griekse Godin. Deze magische stijl is het opsteekkapsel der opsteekkapsels. Een gegarandeerd succes.

Loose Braided Updo

Credit:  https://greenweddingshoes.com/hair-tutorial-loose-braided-updo/

Experimenteren met losse vlechten geeft een heerlijk romantische en onschuldige look. Losse vlechten in opsteekkapsels zijn perfect voor huwelijken en andere romantische gelegenheden.

Multibraid Updo

Credit:  https://www.instagram.com/p/BZh6kodnb11/

Wie zegt er dat je genoegen moet nemen met maar 1 vlecht bij het haar opsteken? Verschillende soorten vlechten in allerlei maten en soorten vormen samen een geheel om U tegen te zeggen.

Meer gevlochten voorbeelden

Hier nog enkele losse voorbeelden van gevlochten opsteekkapsels:

https://www.instagram.com/p/Bn-144iH8cl/           https://www.instagram.com/p/Bhr096egFCm/

https://www.instagram.com/p/Bw5VrS-nBTu/     https://www.instagram.com/p/BoV_YJ-gS3E/

https://www.instagram.com/p/Bf_IUmZgjAM/     https://www.instagram.com/p/BSbMQdlAuPG/

Twisted Opsteekkapsels

Iedereen houdt van een French Twisted opsteekkapsel. Business chique en formeel elegant voor zij die een beetje meer straight to the point willen voor komen. Weinig kapsels zien er zo perfect uit met een formele jurk en hakken. Of wat dacht je van je favoriete little black dress in combinatie met dit strakke opsteekkapsel.

Je haar opsteken met een French Twist wordt eenvoudig gedaan door een draai aan je haar te geven en deze vast te pinnen. Maar net als bij iedere soort opsteekkapsels kan je ook hier heerlijk mee experimenteren. Denk aan messy looks, vlechten, knotten, bouffants etc…

Polished Twist

Credit:  https://www.instagram.com/sabrinafetterkindhair/

De Polished Twist is waarschijnlijk de meest klassieke vorm van een French Twist opsteekkapsel. Het typische stijl achteruit kapsel dat we allemaal kennen en associëren met serieuze gelegenheden. Met deze manier van haar opsteken doe je nooit iets verkeerd.

Lage Twist

Credit:  https://www.instagram.com/p/425DjtlJNH/

Ook onderaan je hoofd kan je met een French Twist je haar opsteken. Dit is zo een van die opsteekkapsels die je in het dagelijkse leven kan gebruiken. Een aardige manier om je haar op te steken, zonder dat het té veel is.

Messy Casual French Twist

Credit:  https://www.twistmepretty.com/textured-french-twist-day-7/

Hoewel we een French Twist heel vaak als een streng, stijl achteruit gekamd kapsel zien, kunnen we er toch een heerlijke speelse draai aan geven. Een messy French Twist is een combinatie van het beste van beide werelden. Een mooie twist, die heerlijk speels oogt.

Braided French Twist

Credit:  https://www.instagram.com/p/BOITpxKgEzs/

Een vlecht verwerken in een French Twist transformeert dit soort opsteekkapsels van streng naar ongelooflijk romantisch en lief. Of hoe een klein detail in het haar opsteken zo’n verschil kan maken!

Diagonale French Twist

Credit:  https://www.instagram.com/p/BMHweLiAYlP/

Een diagonale French Twist toont dat je met alle soorten opsteekkapsels heerlijk kan experimenteren. Dit normaal zo streng ogende kapsel krijgt hierdoor een erg speelse noot, waardoor het door zijn unieke karakter erg opvalt.

Ponytail French Twist

Credit:  https://www.instagram.com/p/6zegx3zJMq/

Combineer je French Twist eens met een paardenstaart, in plaats van het helemaal op te steken. Een heerlijk tussenin kapsel met de nodige dosis vrouwelijkheid.

Meer French Twist voorbeelden

Hier nog enkele losse voorbeelden van French Twist opsteekkapsels:

https://www.instagram.com/tonyastylist/             https://www.instagram.com/wedding_stylist_spb/

https://www.instagram.com/p/53hUaukNpQ/      https://www.instagram.com/p/BPh5NCiD_xt/

https://www.instagram.com/p/BP87bemD4xR/    https://www.hairromance.com/2011/05/30-days-of-twist-pin-hairstyles-day-15.html

DIY: zelf je haar opsteken

Voor de meeste opsteekkapsels heb je iemand nodig die je kan helpen. Die kan je meestal niet alleen in de spiegel. Maar er zijn haarstijlen waarbij je wél zelf je haar kan opsteken.

Wat heb je nodig? 2 handen, een spiegel en een aantal basistools als speldjes, een borstel, een kam en haarlak.

Gevlochten opsteekkapsel

Dit romantische kapsel is makkelijk thuis zelf te doen. Droge shampoo, een spiegel, een borstel, 2 vlechten en schuifspeldjes. Wie had ooit gedacht dat goed haar zo gemakkelijk kan zijn! Met dit DIY project kom je stralend voor de dag.

Hair Tutorial: Braided Do

Rope Bun

Nog makkelijker dan de bovenste is deze tutorial van een zogenaamde Rope Bun, wat eigenlijk een erg basis idee is: maak een vlecht, draai hem rondom zichzelf en maak er een knot van. Heerlijk eenvoudig, maar toch wat meer bijzonder dan je haar gewoon in een knot te draaien.

Hair Tutorial: Rope Bun

Quick Twist

Er zijn helaas niet zoveel opties voor kort haar, maar deze gemakkelijke Quick Twist is eenvoudig en mooi. Goed nieuws voor diegenen onder ons met kortere lokken.

Hair Tutorial: Quick Twist

Hulp gebruiken van een haarband

Wist je dat je met een haarband heel makkelijk opsteekkapsels kan maken? Je haar opsteken werd net nóg wat makkelijker. De haarband kan je namelijk gebruiken om je haar achter vast te steken.

Hair Tutorial: Easy Updo With a Headband

Elsa Hair

Ken je Elsa uit de Frozen film? Van alle Disney prinsessen zijn haar kapsels echte updo-goals! De mooiste winterse opsteekkapsels heeft zij zich eigen gemaakt. Met deze tutorial kan ook jij jezelf een van haar prachtige kapsels aanmeten!

Hair Tutorial: Elsa Updo with Twist and Bun